Thursday, March 09, 2006

Zakon je jedno veliko, veliko, dvolično đubre, skot i idiot!

Elem... (Bilja mi je skrenula pažnju na to da mi ovo polako, ali sigurno postaje uzrečica :)

Zamislite situaciju - pešačite lagano pešačkom zonom, a na vas se sa leđa ustremi kombi i legne na sirenu, a ne na kočnicu. Pešačka zona, ponavljam. Od kada to kombi vozila (stručno nazvana "laka teretna vozila" - LTV) imaju noge umesto točkova? Ili postoje neka amfibijska vozila konstruisana na taj način? Ili se sada LTV svrstava u pešake?

Zakon je kao što naslov kaže... pa, pročitali ste. Zakon je nekome majka a nekome maćeha. Uglavnom se svodi na to da je u Srbiji zakon majka Državi i Vladi (Bože moj, pa oni su mu deca, Zakon im dođe kao samohrana majka, bez oca, jel'te...), a maćeha Narodu. Konstantno se nekome iz Naroda Zakon obije o glavu. Odere ga za kaznu, uzme mu pare iz džepa za takse, naplati mu parkiranje, iskasapi ga za PDV i carinu... Ili ga pohara za Bog će ga znati šta sve ne. Ali ovakvu oholost odavno nisam doživeo.

Dakle, samo jedan primer. Danas idem sa kolegama na posao i prolazim posle kroz pančevačku pešačku zonu, Njegoševu ulicu. Pošto su ceo prilaz parku pozatvarali sa skoro svih strana, gradski urbanisti (idiotisti) su ostavili prilaz otvoren samo kroz Njegoševu ulicu. I naravno, u pešačkoj zoni, načičkano jedno desetak automobila. Ok, baš sa tog jedinog ulaza stoji znak da je dozvoljen prolaz (prolaz, ne parking i trkanje!) vozilima za snabdevanje, stanovnicima zone... Ali ko još snabdeva svoje objekte BMW-ima, Golfovima 5. generacije i bilo kojim makar malo vrednijim automobilom? I da su takvi idioti, zar ne treba da imaju posebnu oznaku vidljivo postavljenu na vetrobranskom staklu (ah da, Zakon to nije predvideo...)? Sve je to lepo parkirano, a panduri (plave svinje) prolaze šetaju se i niko na to ne obraća pažnju. A eto, mene jedan takav "snabdevač" umalo da pokupi, pri slobodno procenjenoj brzini od 30-35km/h. Pa gde to ima???

Ima tu i još priča i primera, kako se Zakon na neke obrušava kada na treba, a kada na neke treba, jednostavno gleda na drugu stranu. (Ne)propisna parkiranja, švercovanja, vožnja bez (ikakvih) tablica, ilegalan ulazak i boravak stranih državljana (žutih ponajviše, pa onda onih što proizvode bednu Dačiju, sve do bivših državljana bivših Sovjetskih Republika...), nepropuštanje pešaka, bahato ponašanje svih učesnika u saobraćaju, prolazak kroz crveno svetlo od strane pešaka ili pak vozača, pa vožnja bicikla po trotoaru ili kolovozu iako postoji biciklistička staza, vožnja motocikla po biciklističkoj stazi (?!?!) ili nešto najmodernije u ovoj zimskoj sezoni - izbegavanje hodanja po trotoaru od strane pešaka zbog toga što je prekriven snegom i stoga: njihovo kretanje po kolovozu (alo bre, idiote jedan!!!). Dakle, samo par primera, a verujte imam ih još milion. Iz oblasti saobraćaja, znam ih koliko god želite i hoćete.

I neka me sada neko ubedi da Zakon nije đubre i pravnička zavrzlama jako često usmerena protiv običnih ljudi. Zakon nažalost nema sestru koja se zove Pravda. Iako Narod mnogo više veruje u nju. Iako niko nije posvedočio da postoji, niko je nije ni video. Iako se jako retko pojavljuje i rešava stvar.

E, zato mrzim pravnike. Terajte se u tri lepe. Kratko i jasno. I vi advokati, koji verujete u Zakon i vi plave svinje, koji ga sprovodite (ili ne sprovodite) u delo. Terajte se svi.

2 comments:

 1. Ja imam posebnu averziju prema carinicima... I prema onom cuvenom pitanju:"Sta imate da prijavite?!"

  ReplyDelete
 2. Pa kada švercujete Fiate iz 'talije! I nećete da ih poklonite prijateljima za koju iljadu-dve novčanih jedinica evropske unije! ;)

  Zamisli razgovor.
  "Šta imate da prijavite?"
  "Ništa, samo ovo luče..."
  "Koje?"
  "Pa ovo, slepče! Vozim se njome!" :D

  ReplyDelete