Friday, August 18, 2006

Dvanaest "žigosanih"

Kao mali smo učili jedan raspored koji je glasio: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton. Od danas se to menja i po prvi put posle velikih rasprava naš solarni sistem ima čak dvanaest planeta. Zvuči neverovatno, zar ne?

Ranija, mnogo lakša rasprava, vodila se oko toga da li Puton uopšte i treba da bude planeta ili ne (Pluton je jedina planeta koja nema orbitu u ravni sa Suncem ili sa ostalim planetama u sistemu, već je malo dislocirana, odnosno pod uglom od 17.1 stepen u odnosu na ravan orbiti, a po veličini je manji i od našeg satelita, Meseca). Ova mnogo teža rasprava bila je oko uvođenja novih kosmičkih tela i prozvati ih za planete. Ono što je najteže progutati jeste da nešto od ovih tela uopšte nisu ni planete?!

Tu je najbitniji problem rasprave - šta se definiše kao planeta? Ako pomislimo da Jupiter ima mesece (čak 63) od kojih su neki veličine Zemlje ili Merkura, možda i veći, logično je da se recimo tela klasifikuju po veličini. Ali opet, zar planeta ne orbitira oko sunca? Sigurno ne orbitira oko druge planete, pošto se tada zove satelit (pratilac), odnosno mesec. Najčudnije usvojeni predlog je za asteroid koji orbitira između Marsa i Jupitera (u velikom međuprostoru u Sunčevom sistemu), a postavlja se pitanje kako on nije primećen i kolike je veličine.

Predlozi za imenovanje u planete bili su UB313, najdalji (poznati) objekat u sunčevom sistemu koji je veći od Plutona (pa se stoga kvalifikovao za planetu), zatim Šaron, najveći Plutonov mesec i Ceres, asteroid (između Marsa i Jupitera). Ova imena (Šaron i Ceres) su usvojena, a UB313 dobio je sasvim lepo ime Ksena.

Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Ceres, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton, Šaron i Ksena. Simpatično, ali malo teško za pamćenje. Ipak ćemo morati knjige o astronomiji i kosmičkim telima u Sunčevom sistemu ponovo da pišemo.

Pluton i njegov mesec Šaron. Šaron je otprilike po dijameru pola od Plutona. Detaljnije na Wikipediji.


UB313, sada nazvan Xena. U odnosu na Pluton ima još više deformisanu orbitu. Detaljnije na Wikipediji.


Ceres, najnovija planeta između Marsa i Jupitera. Detaljnije na Wikipediji.


A evo kako objekti u Kujperovom pojasu izgledaju i koje su veličine.


I nemojte da vas začudi ako vaša deca, a možda skoro i vi budete morali ponovo da učite raspored planeta. Sudeći po istraživanjima, broj planeta se vrlo lako opet može povećati. O ovome više pročitajte na Space.com.