Thursday, December 07, 2006

"Gama"

Gama - igranioca iz kraja osamdesetih

Видео игре - natpis na famoznoj igranonici iz kraja 80-ih.


Setim se uvek vremena od pre više od 15 godina, kada god prođem pored ove kućice. Neugledna je, zapuštena, očigledno vlažna spolja, ali svaki put kada na putu u civilnu vojsku, ili iz vojske, prođem pored nje, setim se onih dana kada smo kao klinci moj brat i ja sa drugarom boravili unutra i igrali se na video igrama.

Kića, Boki i ja smo unutra igrali igrice kao što su "Shadow Dancer", "Out Run" ili pak "Double Dragon". Ova poslednja je mom bratu ostala najomiljenija konzolna igrica do sada. Čak je i po nabavci poznatog konzolnog emulatora MAME32 prvo odigrao i kompletno završio tu igricu. Naravno, bez trošenja para na žetone ovog puta :)

Vreme kao da je stalo u toj maloj neuglednoj kućici. Vlaga koja je uhvatila spoljašnju fasadu, bila je prisutna čak i onda kada je igraonica bila hit među klincima. Tabla koja je označavala "firmu" izbledela je. A, kao otpor zubu vremena i dalje iza rešetaka stoji ćirilična oznaka - видео игре. Istrulela zavesa na drvenim vratima sa rešetkama. I na staklu na vratima stoji... stanje strujomera. Od pre ko zna koliko meseci, ili čak godina. Mastilo je izbledelo na papiru koji se od vlage izvitoperio.

Ali onaj osećaj iz detinjstva je i dalje tu. Ona sreća kada vam roditelju daju novac, a vi sa društvom skoknete u grad (zamislite taj pojam - odlazak u grad, za tadašnju decu iz osnovne škole) rešeni da jednom za svagda isprebijate loše momke. I ono zadovoljsto prepričavanja kako ste uradili to i to, ona ushićenost kada društvo stoji iza i bodri vas u naporima da pređete neki rekord, vama naravno vrlo nedostižan.

Eh, ta bezbrižna vremena...

2 comments:

  1. počeo sneg napolju... apdejutuj templejt bre:))

    ReplyDelete
  2. Nema još kalendarske zime, ne može! :)

    ReplyDelete