Thursday, July 12, 2007

Odmor 2007: pripreme

Sputnik, nakon zamene opruga

Sputnik, nakom kompletne zamene opruga.


Najveće su pripreme tehničke prirode. Kao i prethodne dve godine, tako i ove znam koja je rutina pre polaska na put. Pošto je ipak ove godine put nešto duži, za oko 400-500 kilometara, morao sam svoj auto dobrano da pripremim i osvežim.

Elem, automobil - takav kakav jeste - nije uopšte u očajnom stanju da bih se brinuo da li će izdržati kompletan put. Naprotiv, u pitanju jesu bile malo skuplje i veće intervencije i poneka iznenadna ali je skoro sve glavno rešeno. Pošto je Sputnik prešao oo 133.000 kilometara, pravi trenutak je bio da se zamene sve četiri opruge i prednji amortizeri (zadnji su zamenjeni prošle godine). Iznenadna intervencija podrazumevala je kupovinu i instalaciju novog hladnjaka, jer je stari počeo iznenada da curi - i to poveliko. Centriranje trapa se podrazumevalo, a sada je ostalo samo da se očisti karburator i automobil podesi da radi dobro i na benzin, jer nikada se ne zna... Možda ostanem bez plina na nekoj vukojebini... A nakon toga podešavanje plinske instalacije, odnosno da malo Lajci zavrnem šiju da ne troši urnebesno plin. Po gradu je umela i do 14 litara na 100 kilometara da posrče. Mnoooogoooo...

Zlatibor certified

Da li je potrebno još nešto napisati? Lajka već dve godine izdržava sve napore ove planine.


Naravno, ostalo je da kupim i poneku sitnicu pre putovanja. SRB oznaku, retrorefleksivni prsluk, novu dizalicu (stara je dotrajala), kao i da izvadim zeleni karton za putovanje kroz Bosnu. Auto karte Srbije i Bosne su kupljene već na Sajmu automobila ove godine, pa ako se i izgubimo, neće biti problem. Sputnik bi definitivno ovim poslednjim kupovinama bio kompletno spreman za putovanje.

Takođe, odradili smo ovih dana i kompletne pripreme kada je u pitanju higijena, odeća i obuća. Spakovali smo se i pokupovali sve što smo mogli i pukli skoro 10000 dinara. Uh, kada razmislim... uopšte nije malo, uzevši u obzir da smo kupili po koju majcu, patike i kreme, šampone, pene... bla, bla.... Ali dobro, i to smo rešili. Sada smo i što se toga tiče spremni k'o zapeta puška.

Prateći neki plan koji imam u glavi (ali ne i na papiru - pametan piše...), skapirao sam da je još malo tehničkih priprema ostalo, da smo uglavnom pokupovali sve što smo mogli od higijene ali da ćemo nešto od hrane za put pokupovati tek dan-dva ranije. Ne nosimo ništa na Zlatibor kao prošle godine, iz dva razloga - zato što idemo prvo u Bosnu, a i zato što nećemo da prepunimo automobil sa takvim stvarima. Pokupovaćemo sve što nam zatreba tamo, na licu mesta.

I naravno - i u Bosni i na Zlatiboru ću imati internet konekciju preko Acer laptopa i K750i. Jeste da je u pitanju GPRS veza, ali će biti dovoljno da ostavim pokoju sliku na blog i da napišem šta se dešava. Do polaska sledeće subote... čućemo se još koji put.

No comments:

Post a Comment