Monday, July 09, 2007

Skočila cena TNG-a

Jeftina vožnja? Ne više jer Velja, Voja, Boris, Mlađa i ostala bratija treba da napune svoje kamare para!


Verovatno će većina vas posle čitanja ovog mog posta reći da sam pristrasan i iznerviran zbog činjenice da sam i ja jedan od onih na koje nova i glupava uredba itekako utiče. Da, vozim automobil koji pored pogona na benzin ima pogon na TNG.

Evo, nema par nedelja kako je cena TNG-a sa 29.5 dinara po litri (kilogramu, kako god želite) skočila na 38-39 dinara, a već preko vikenda je cena - zbog Vladine uredbe kojom se uvodi izmena i dopuna Zakona o akcizama - skočila za 6 dinara po litri (ili opet kilogramu, kako god želite). Ovo poskupljenje trajaće do 31. decembra, a od decembra će akciza od 6 dinara biti 10 dinara. Ali ono što je najčudnije je što jedan kilogram TNG-a je ustvari 2 litre TNG-a. I koliko akciza po "litri" treba da bude? Sigurno ne 6 dinara, nego 3!

Izvor: Blic

E, sada ja se pitam - koji je to debil od Ministra finansija, bivšeg Ministra kapitalnih investicija (nažalost, ne znam njegovu sadašnju cenjenu titulu) ili koji već ministar bio u pitanju - koliki kreten treba da budeš da takvu stvar izmisliš i sprovedeš. U normalnim državama kao što je Velika Britanija ili Australija, instalacija TNG sistema se finansira od strane države i cena tog goriva je više nego duplo jeftinija od benzina. Jedino u Srbiji, JEDINO U SRBIJI se na tako nešto nameće akciza i cena tera da bude manje od duplo jeftinije (ko zna, možda bude i skuplji TNG od benzina, nikad se ne zna), a instalaciju, atest i sve što ide uz to - sami finansirate. Čist idiotizam!

Voleo bih da da ljudi protestvuju u Srbiji po ovom pitanju. Eto i mene svaki dan na protestima. Sigurno. Jer ovo je sramota i čist lopovluk. Umesto da se podstiče prelazak sa štetnijeg goriva (benzina) na ekološkije, jevtinije i koje se manje troši (pa je još više ekološkije i još više jevtinije) - ne, ne, ne... vlast viče "Dajte još para, još paaaaraaaaaa!!!!"

3 comments:

 1. Takve stvari se mogu dešavati samo na balkanu....
  Dok sve razvijene zemlje subvencionirao ugradnju plinskih uređaja, bilo smanjenjem poreza, registracije, uslaska u centar grada (london) ili plaćem troškova ugradnje kod nas situacija potpuno obrnuto.
  Evo kod nas (RS) je skoro bila uredba koja određivala fiksnu cijenu od 200 KM po vozilu koja bi se plaćala prilikom registracije. Nebitno bio to Yugo ili BMW 750i...
  Naravno odredba je srušena
  Treba ići u proteste :)

  ReplyDelete
 2. Evo, stigao i izgovor - Akciza je uvedena zbog puteva, a i TNG nije ekološko gorivo, već je fosilno. Nije ekološko ali je ekološkije i to mnogo.

  Znam i za tu vašu situaciju u RS, igrom slučaja. Baš i putujem u RS za dve nedelje i računao sam da ću možda jače zbog toga platiti litru TNG-a, kad ono... možda na kraju i bude skuplje u Srbiji, 'bem li ga...

  Idioti, šta više reći.

  Izvor: B92

  ReplyDelete
 3. Kao što rekoh, Balkan je ovo :(
  A najviše me nervira što svaki dan naletim negdje kako je neka od "razvijenih" zemalja uvela novi podsticaj za ugradnju auto gasa...
  Vidim sada kod vas 43 dinara, to je nešto jače od 55 euro centri
  kod nas za sada oko 40 :)

  ReplyDelete