Wednesday, November 21, 2007

Diplomski rad - part 3

Juče sam se napokon nakanio i predao profesoru Tubiću treći seminarski rad koji sam cevčio nešto više od mesec dana... od čega je skoro nedelju dana glat proletelo pretraživajući internet i tražeći bilo kakve stručne radove o tome. Disperzija plotuna je jedna jako retka stvar za naći i sve što sam uspeo bilo je uvezano za stvaranje redova pred signalisanom raskrsnicom ili za rastojanje između raskrsnica. Ipak pomoglo je i svakako sam uspeo da napišem dvadesetak stranica. Da li će valjati ili ne... videćemo... Bitno je da je ovo poslednji rad, jer sam prvi odbranio krajem maja a drugi tek sredinom septembra. Ako sve bude ok, nadam se da ću za koju nedelju imati finiširan kompletan diplomski.

Hmm... Još uvek mi u glavi odzvanja njegova rečenica kada sam pre više od mesec dana došao kod njega i pitao za seminarski, šta i kako da uradim. Ono što je uporno ponavljao bilo je zaista, u tom trenutku, meni nelogično i zvučalo kao odbijanje bilo kakve saradnje...

- Samo vi kolega nešto napišite i donesite da to vidimo.
- Ali profesore, hteo sam da vas pitam, gde da nađem literaturu o tome...
- Sami vi napišite i donesite...
- Ali odakle da nađem materijal...?
- Kolega, vi napišite i donesite, pa ćemo posle videti.

Sada, nakon jučerašnjih konsultacija i predavanja trećeg seminarskog, razgovor je izgledao ovako, i tada sam u potpunosti sam shvatio njegovo odbijanje od prošlog puta.

- Profesore, ne zamerite ako to i nije u potpunosti ono što ste očekivali, jedva da sam nešto našao na internetu o disperziji plotuna i disperziji brzina.
- Znam kolega, znam. Malo toga ima na internetu o tome. Malo toga uopšte ima na tu temu.

Čovek jednostavno nije imao šta da mi preporuči i da me posavetuje o temi disperziji plotuna a još manje o disperziji brzina u plotunu. To što sam ja sklopio valjda će biti dovoljno za njega. Valjda će biti dobro u svakom slučaju... A napraviću sve za download, odnosno stavićemo ovde sva tri seminarska za download, pa ako nekome zatreba...

Sve u svemu, sutra idem na fakultet da vidim da li je to ok i ako jeste (daj Bože da jeste) - krećemo na lepljenje ta tri seminarska (mada bih ja najradije izuzeo treći iz celine...) u diplomski i priprema za odbranu do kraja ove godine.

2 comments:

 1. http://scitation.aip.org/getabs/
  servlet/GetabsServlet?prog=normal
  &id=JTPEDI000132000007000555000001
  &idtype=cvips&gifs=yes

  http://scitation.aip.org/getabs/
  servlet/GetabsServlet?prog=normal
  &id=JTPEDI000132000007000548000001
  &idtype=cvips&gifs=yes

  Adrese za download dva clanka na temu disperzije plotuna. U referencama ta dva imas bar jos dve desetine drugih clanaka na tu temu.

  Iskreno govoreci, tvog profesora (kao i vecinu drugih na SF (ili na drugim nasim fakultetima) nije bas mnogo briga sta ces da uradis za diplomski. Ta prica, da je student mnogo vise zainteresovan od profesora, se stalno ponavlja. Za njega je to rutina, jos jedan student koji je diplomirao. Ne daj Boze da te natera da uradis takav diplomski od koga biste mogli da publikujete clanak u nekom od vodecih svetskih zurnala. Sa tvojim znanjem saobracaja i programiranja to bi bilo izvodljivo. Samo ima tu jedan mali problem - i profesor bi trebao da bar moze da te posavetuje sta da procitas, na sta da obratis paznju itd. Drugim recima da te on vodi da uradis kvalitetan rad. Da se razumemo, ne pricam uopste o tome sta je potrebno za diplomski. Retko gde u svetu uopste moras da radis diplomski da bi zavrsio dodiplomske studije. Polozis sve ispite i to je to. Pricam o tome kako se ne koristi potencijal koji postoji. Ali sto bi profesora bilo briga da publikuje ikakve radove kad mu fakultet, i citav sistem visokog obrazovanja, ne zahtevaju to da bi napredovao, zadrzao posao i slicno...

  Javi ako nadjes da te neki od radova u referencama ova dva clanka jako interesuje a ne mozes doci do njih preko interneta. Mozda cu moci da ti pomognem. Opet kazem, kakav god da je, tvoj rad je verovatno dovoljno dobar za diplomski. Steta samo sto sa tvojim znanjem programiranja i saobracaja ne radis nesto malo vise vezano za struku (saobracaj). Programiranje bi trebalo da ti bude samo alat (po mom misljenju). Uzgred, je l' programiras i u C++ ili nekom drugom jeziku klasicnog objektnog programiranja?

  ReplyDelete
 2. Aleksandre, hvala na člancima, videću danas da li je Seminarski ok ili ne, jer me je juče profesor ispalio. Dogovorili se u četvrtak, a on otputovao. Dakle, izgubio sam 3 sata ninašta...

  A ta priča da se više student interesuje od profesora za diplomski je sasvim prirodna u Srbiji, svestan sam toga. Oni razmišljaju najviše u smislu:
  "Kolega, pa to je vaš diplomski, ko će drugi da se interesuje od vas za njega."
  Tako da... zaista me ne čudi, što se tako ponašaju. Da sam samo za primer, na fakultetu gde ti predaješ, sigurno da bi ovakav rad zavredio pažnju. Ne bog-zna-koliko, ali bi zavredio pažnju.

  Ako me profesor uputi da moram ponovo nešto da sređujem oko ovog rada, svakako da ću da te kontaktiram oko ovih članaka. Verujem da su kvalitetniji i opširniji od onoga što sam ja našao. Imam tvoj mail na linku koji si ostavio svojevremeno, tako da ću direktno da te kontaktiram ako bude potrebe.

  Elem, nisam programer već dizajner :) Iz programiranja sam na fakultetu izvukao 7 a sve predmete koji su imali bilo kakvo crtanje su polagani sa 10 ili 9 ;)

  ReplyDelete