Friday, December 28, 2007

Šta biste voleli u 2008?

Da li već razmišljate o tome šta ste uradili u ovoj godini i da li ste ispunili ono najbitnije što ste imali na umu? Nebitno da li je odgovor na ovo da ili ne, sledeće je pitanje - da li razmišljate već o narednoj godini? Šta vam je na umu? Šta vam je u planu? Kako vidite nastupajuću godinu, i što je najbitnije - kako sebe vidite u toj 2008-oj godini?

Ova 2007. godina je za mene bila izuzetno busy, čak u nekim momentima i previše. Kada razmišljam o tome šta sam planirao i šta sam ostvario, zaista sam izuzetno zadovoljan. Počevši od završetka vojske, diplome koja se skoro desila, ponovnog odlaska u London, ali i najbitnije - veridbe i kupovine - pa i rekonstrukcije - stana, sve se to dogodilo nekako... malo prebrzo. Ipak, već treba planirati i smisliti šta treba da ostvarim u dolazećoj 2008. Šta bih voleo da se dogodi i šta bih voleo da doživim...

Ključne stvari su: život sa Biljom, sigurno i njeno parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju porodici Ratković, odlazak na Zlatibor, obavezno i na more, potpun završetak radova u stanu i njegovo opremanje i još neke lepe stvari koje ni ne planiramo. Poslovno, voleo bih napredak. Ne toliko novčano koliko profesionalno, po pitanju znanja i po pitanju statusa.

Ostaje samo da ih lepo organizujem, sistematizujem i uradim jedan presek 2007, tj. re-run. A svima koji čitaju ovo poželeo bih da im se svi planovi ostvare i da se divno provedu za novogodišnje veče.

Tuesday, December 25, 2007

Stan - mesec dana od početka radova

Kupatilo, u toku radova

Naše kupatilo u jednoj od najgorih faza renoviranja.


Goxxy Flickr foto galerija

Prošlo je tačno toliko od početka radova u Biljinom i mom stanu. Osim izuzetnog uspeha za tih mesec dana po pitanju urađenog u poređenju sa vremenom, znanjem ljudi pa i uloženim parama, naročiti uspeh za mene bio je što sam urađeni posao uspeo da uskladim sa stvarima kao što su odbrana diplomskog rada, privatni posao pa i određene privatne stvari.

Zaista je izuzetan napor ali i izazov upustiti se u renoviranje stana. Iako stvarno nisam znao niti da štemujem, da zamešam gips ili da bilo šta što se tiče renoviranja uradim, nisam nimalo gadljiv da takve stvari naučim. Nikada ne znaš kada će ti stvari kao takve zatrebati.

Pored originalnih zamisli, jednu smo eliminisali a par smo morali da modifikujemo. Ali dosta toga je urađeno. Osim strujne instalacije i skoro završenih pločica, komplenog kupatila i vodovodne instalacije, uspeli smo da zamenimo ulazna vrata, očistimo maksimalno stan, a sinoć smo posle mesec dana ponovo povezali grejanje i uspešno ga opet pustili u rad.

Biljana u novom kupatilu

Biljana u našem svežem renoviranom kupatilu... skoro gotovom.


Goxxy Flickr foto galerija

Neko će reći da ovo i nisu neka dostignuća, ali ko god bude došao u situaciju da mora nešto da radi da bi stvorio sebi uslove za život - svakako neće. Stoga, svaki trenutak koji iskoristimo za rad u stanu, svaki minut koji provedemo tamo zarad čišćenja, gletovanja, štemovanja... vredan je. I to višestruko.

Ali, šta vam više mogu reći... I dalje ima puno toga da se radi, ali šta je urađeno možete videti na slikama na Flickr-u. Od početka, pa do kraja, sve što je urađeno. Najslađe u celoj priči je da je juče do stana svratio i prethodni vlasnik. Njegov pomalo kiseo izraz lica mi je dovoljno rekao - pozavideo je na novom izgledu stana. Da li je zažalio zbog prodaje... ne verujem. Mada, više me to ni ne interesuje. Ostaje nam samo želja da i preostali deo posla što pre završimo i da se što pre uselimo u naše gnezdo :)

Tuesday, December 18, 2007

Diplomski rad - odbrana i kraj

Nakon početne jutarnje nervoze zbog zbrzavanja od strane profesora u petak time što je zakazao odbranu diplomskog u 16h u ponedeljak, pohitao sam za Beograd kako bih uopšte prvo i ukoričio rad. Predao za koričenje u 8:30, podigao u 11:30. Predao profesorima na pregled u 11:35.

Pošto sam se sa Nemanjom, drugarom sa fakulteta koji takođe priprema svoj diplomski rad, sreo već od ranog jutra, odosmo kod njega na Karaburmu da ubijemo vreme do 14, 14:30 kako bismo lagano kolima krenuli na fakulet i pripremili laptop i salu za odbranu.

Sve vreme sam grickao semenke kod njega kući, da li zbog nervoze, da li zbog činjenice da sam samo celu nedelju pripremao prezentaciju i vežbao i stekao utisak da prebrzo pričam, da li zbog toga što nijednom nisam bio na odbrani diplomskog rada... elem, da ne bi njega, teško da bih se tako lako smirio.

Dođemo mi na fakultet, moji roditelji sa starijim bratom i devojkom već došli, povezasmo projektor sa laptopom i čekamo stručnu komisiju. Ja cupkam, ne drži me mesto... Dolaze polako Stanić, posle njega Vukanović i na kraju Tubić. Vrata se zatvore, svetla utihnu, procedura počne i završi se a reč se dodeli meni. Ispričam svoju priču za dvadesetak minuta, oni me pohvališe, posavetovaše, malkice kritikovaše i povukoše se da izvećaju... šta već treba izvećaju. Vrate se za par minuta, opet počinju formalnosti. Suma sumarum...

"Proglašavam da je kandidat Goran Ratković uspešno odbranio svoj diplomski rad sa ocenom 10 i da je time stekao zvanje Diplomiranog inženjera saobraćaja. Čestitam kolega."

I tako... posle 7 godina studiranja, godinu dana apsolventisanja, skoro 1 godinu izrade diplomskog rada završih ja fakultet i stekoh napokon titulu DIS-a. Već danas kada pogledam iza sebe shvatim da je to bilo zaista divno vreme - vreme druženja, organizacije sopstvenog vremena na najbolji mogući način, pijenja kafe u menzi dok traju neobavezna predavanja, neodlaska na fakultet iz Bog-zna-kakvih razloga, žongliranja obaveza kao što su posao, fakultet, društvo, pa čak i devojka. I da mi nimalo nije žao vremena i muka koje sam proveo učeći, crtajući radove, nervirajući se i žrtvujući sebe i sve oko sebe kako bih došao do konačnog cilja.

Napokon!

Monday, December 10, 2007

Stan - dva dana pakla

Možda se neko od vas ponekada odlučio na renoviranje odmah nakon kupovine stana. Neko je sakupio pare i dao sve za majstore i za materijal uz klauzulu "da prstom ne mrdnem", dok se neko odlučio za moj metod "da što manje platim i što više znam šta je i kako urađeno". Ne toliko zbog para, koliko zbog roka, jer smo sve morali da uradimo preko vikenda, kako zbog keramičara, tako i zbog mojih i majstorovih obaveza.

Za dva dana bilo je potrebno uraditi sledeće:

 • postaviti novu osiguračku tablu sa 7 osigurača više (treba dodati još 3, dakle sa 10 osigurača više), FID-ovom sklopkom, tablu unutar stana a ne spolja
 • razvezati kompletnu novu, tj. dodatnu struju za kupatilo
 • dodati nove kablove i kutije za struju u spavaću i dnevnu sobu, kao i u hodnik
 • dodati pogotovo kablove i kutije za novu struju u kuhinju (štekera koliko vam volja...)
 • popraviti postojeću struju gde je to bilo potrebno
 • za dve terase postaviti kablove za prekidače i spoljno svetlo
 • postaviti u dve sobe u zid kablove za kablovsku televiziju, zajedno sa kutijom za razvodnik
 • sve to zagipsati
 • sve to izolovati
 • povezati postojeće kablove u osiguračku tablu, a nove kada se svi radovi u stanu završe

Šta se dešava? Evo, posle dva dana intenzivnog rada i pomaganja majstoru (koji mi je i blizak prijatelj i čovek vrsnoga kova kada su u pitanju električne instalacije) posledice su neminovne. Em što sam pomagao oko mešanja gipsa, sečenja kablova, premeštanja materijala i stvari, takođe sam Bosch-om (iliti Boškom) bušio rupe za štekere, razvodne kutije, štemovao zidove - ukratko radio sve što je trebalo i što je majstor tražio. Ovo prvenstveno, napominjem, zbog manjka vremena. Osim mene, pomagali su i Biljana, njen otac Zoran, brat Ljuba kao i moji roditelji - svi kada su mogli i kada su stigli. Čak je i Kum u subotu pomogao koliko je stigao.

Dakle posledice? Ima ih. Pored činjenice da smo radili dva dana konstantno (uz povremene kratkotrajne pauze za kafu, sok i nešto za jelo) i skoro neprekidno po 12-13 sati, i da smo svi mrtvi umorni, ima ih još...

 • ruke mi lagano tresu i bole u zglobovima zbog bušulice koja trese kao luda
 • leđa maaaaalo bole, valjda od nošenja koječega
 • ruke suve od mešanja gipsa
 • oči se same sklapaju od umora
 • umesto slinaca u nosu imam gips :)
 • izgubljena volja za daljim radom oko struje, makar u narednih nedelju dana

Stoga, ko želi da se upusti u avanturu rada na električnim instalacijama, neka pripremi dosta vremena i strpljenja. Vremena naročito i to za odmor posle rada. Ja znam da sam mrtav umoran i da jedva čekam da se dovučem danas kući i bacim u krevet...

Friday, December 07, 2007

Armin Van Buuren feat. Justine Suissa: Never Wanted This

Skoro nisam poslušao neku dobru pesmu, bilo da je preko internet radija, ili sa hdd-a. Sve u svemu, nakanim se i uključim Chillout kanal na DI.fm-u i uhvatim ovu predivnu pesmu. Da li je potrebno reći da je u pitanju Armin Van Buuren i omiljeni ženski vokal - Justine Suissa. O njoj sam već pisao već jednom, kada je izbacila singl Sirens Of The Sea.

Još jedan masterpiece ovog fantastičnog dueta koji prosto zrači energijom, ali i sasvim solidnim tekstom - sasvim dovoljan da je slušate duže vreme... Svakako preporuka ljubiteljima chillouta koji vuče na trance i vocal trance.

Armin Van Buuren feat. Justine Suissa: Never Wanted This

Leave me on the outside
Where I can feel the rain fill off my shoes
Cover me with kisses
And I will soon forget what I've been through

Run away forever
Leave me with no forwarding address
Find another lover
And leave me in the motion of undress

Refren
I never wanted this
I never asked you for anything
I never wanted this
Refren 2x

Bitter sweet reception
Take my hand and look into my eyes
Father of Invention
Only You could make a truth from lies

I never wanted this
I never asked you for anything
I never wanted this
Refren 2x


Više o ovom "dvojcu" na Wikipediji:
Armin Van Buuren
Justine Suissa

Thursday, December 06, 2007

Ovoliiiiiika glava!

Šta se dobije kada pomešate sledeće:

 • Pripremu konačne verzije diplomskog rada za koričenje i pripremu sebe za odbranu istog
 • Odlazak na stručnu praksu od par dana sa usklađivanjem pravog posla
 • Pisanje elaborata o stručnoj praksi
 • Jurcanje i pokušaj da se povežu svi mogući majstori kada je u pitanju renoviranje stana
 • Ugoditi svima koji su oko tebe i koji ti žele dobro; saslušati ih, iako ne shvataju da svojim predlozima mnogo više umaraju i unose konfuziju u tvojoj glani po pitanju renoviranja stana
 • Pokupovati sve što treba kada je stan u pitanju (pločice, elementi za kupatilo, materijal...) a uz to još naći baš ono što želiš i tražiš
 • Rad kod kuće - šta mogu stići i kad god mogu stići
 • Ustati ujutru u 7:15 a leći uveče (odnosno ujutru) u 02:30
 • Pokušati da se odmoriš popodne od cele juranjave i gnjavaže (ako uopšte i nađeš vremena)

Dobijete ogromnu glavudžu prepunu i prebukiranu informacijama, koja više ne barata sa stvarima koje mora da obradi i procesira, pa se višak informacija najjednostavnije - odstrani. Zaboravi.

Ko bude pokušavao da: radi, renovira stan, sprema diplomski, radi kod kuće, juri majstore, juri za materijal, juri oko-čega-sve-još-bude-trebalo i još pokušava svima da ugodi; neka mi se javi. Drage volje ćemo podeliti zajedničke muke...

Sigh!