Tuesday, February 12, 2008

Picnik

Ima li čoveka na planeti koji nije čuo za Flickr? Sumnjam. Ali, da li je neko koristio Flickr pa usput naišao i na Picnik? Eventualno korisnici sa pro nalogom, a mislim da su i oni retki. Elem, danas sam ne očekivajući ništa specijalno kliknuo na link Edit this photo i na taj način se upoznao sa ovom jako simpatičnom i jednostavnom aplikacijom.

Picnik logo

Copyright 2007 by Picnik


Reč je o online editoru slika za koji zaista nije potrebno nikakvo znanje niti Photoshopa (za koji se inače šuška da će vrlo uskoro postaviti svoju online verziju popularne aplikacije. Sve što treba je da negde imate slike, da li na online galeriji ili na računaru - nije ni bitno. Editovanje slika je vrlo lako i sama aplikacija je pokupila gomile nagrada od BBC-a, Los Angeles Times-a, TIME magazina i njima sličnim.

Šta sve može Picnik? Prva i najbolja stvar, možete ga povezati sa najvećim online galerijama i zajednicama. Flickr sam već pomenuo, a tu su i Google Picasa, Photobucket, Webshots i Facebook. Druga stvar, zaista ima dosta opcija za sređivanje slika koje su i najvećem laiku sasvim jasne i direktne. Sama opcija Auto-fix sve govori. Dakle, aplikacija može sve da radi sama. Postoje opcije za rotiranje slike, kropovanje, menjanje veličine, podešavanje kontrasta, osvetljenja, boja i njihove zasićenosti, izoštravanja slike i naravno uklanjanja red-eye-a. Osim toga, na sliku možete dodavati tekst, objekte, filtere, okvire ili jednostavno se igrati sa slikom. Evo kako izgleda interface, a možete i videti rezultate editovanja red-eye-a na jednoj slici.

Red-eye reduction alatka u Picniku

Šta je downside? To što kao i za sve što koristite online morate biti registrovani ze neke veće stvarčice od osnovnih. Registracija je ipak mali preskupa, oko 25 dolara na godišnjem nivou, a mislim da je recimo te novce vrednije uložiti u Flickr nego u Picnik. A mislim da Flickr daje free of charge korišćenje ove aplikacije svojim korisnicima sa pro nalogom (doduše, opet na sa full featurima), što još više govori u prilog ovoj tezi. U svakom slučaju, jedna izuzetno handy aplikacija koju preporučujem svakom blogeru i koju svakako treba dati šansu i probati je.

No comments:

Post a Comment