Tuesday, April 29, 2008

Srbija i SSP

Prethodnih nedelju dana kuvao se jedan post pod nazivom SSP - sisajte sisu pederi, inspirisan time što smo ovu skraćenicu ofucali isto koliko i Kosovo, Koštunicu, i ostale pojmove koje svakodnevno uzimamo u usta. Isfrustriran i zgađen svime što se dešava u političkoj javnosti i realnost (a pogotovo u pozadini) muka mi je više bilo tih reči. Pogotovo i te svojevrsne šargarepe koju naša mazga Srbija pokušava da dohvati i zagrize, usput vukući u kolima ogromne terete nezavisnosti Kosova, razdora među demokratskim snagama, korupcije, monopolizma i čega sve ne... Sve je odavno prevršilo svaku meru a pogotovo tvrdnja da se potpisivanje SSP-a faktički parafira nezavisnost Kosova. Samo sam se pitao da li ćemo doživeti dan kada će naša Vlada potpisati famozni sporazum.

Da danas nije prvi april, pomislio bih da je ovo nekakva šala, šega, zajebancija, podmetanje - nazovite kako god to hoćete. Elem, izgleda da ipak nije i da ipak i ta jEvropa ima malo pameti u njihovom kolektivnom mozgu da donese odluku i malo dune dašak vetra u jedra pravih demokratskih snaga i da - ponudi potpisivanje SSP-a sa Srbijom. Još i da vidimo to čudo, da zaista i potpišemo i da nas Bog vidi. Naravno, Balkan ne bio bio Balkan kada se odmah ne bi čuli ljubomorni glasovi iz bliskog nam susedstva. Uostalom, čuju se i sa naše strane kada smo mi ljubomorni, zar ne?

Eh, sada... Ako pobedi gle-magične-li-kombinacije DSS+SRS (to su srca dva) ode sve u q... i SSP, i mi, i oni, i Srbija. I nasta crna rupa u Univerzumu, na sred Balkana...


Update:
Zapamtite ovaj datum - 29. april, jer će se oko potpisivanja SSP-a posle 11. maja dići ogromna prašina. Ili ćemo zaista krenuti prema Evropi, ispuniti Haški uslov, ili će pak, po tvrdnjama SRS-a predsednik Srbije Boris Tadić - paz'te ovo - biti optužen za izdaju. Na nama je da odlučimo kuda ćemo, kako ćemo i ko ćemo da nas tamo vodi. Pamet u glavu.

Thursday, April 24, 2008

Screw this!

Jebeš ovo. Kratko i jasno, jebeš ovo! Dostigao sam trenutak u svom životu kada mi se sopstveni život sveo na posao - hrana - posao - spavanje. I "hey friends this is fun, let it start all over again" - posao - hrana - posao - spavanje. I, zvanično - muka mi je od toga. Jednostavno, dođe mi da više nijedan projekat ne prihvatim i da sve oteram u pi*ku materinu, pa makar se to žestoko odrazilo na spisak klijenata i količinu prihoda koji ostvarujem. Kratko i jasno - prelilo je čašu. I vreme je da se okrene novi list.

Svaki dizajner / developer / programer se nađe u ovakvoj situaciji, siguran sam. Dragan je već pisao o tome krajem prošle godine, a izgleda da kaskam za njim jedno pola godine što i nije tako loše. Jer, kada te jednom taj momenat opizdi po glavi i kada doživiš katarzu, uvidevši koliko si se jebenom poslu posvetio, shvatiš da tvoj privatni život itekako trpi zbog toga. I shvatiš da nemaš vremena da se posvetiš završetku stana, provođenju vremena sa društvom, devojkom, sa dragim ljudima, da radiš stvari koje te ispunjuju, da voziš bicikl kada ti je volja, da ispoliraš auto kada ti se ćefne, da napraviš roštilj ako si gladan, da čeprkaš nešto što voliš a što te svakako ispunjava... E, bre - kupio sam 73. broj TopSpeed-a i nisam ga otvorio ni normalno! Moj omiljeni magazin... Pa dokle to doseže, ni sam nisam svestan...

Doduše, nisam u mogućnosti da sve ostavim momentalno. Imam projekte koje treba da pozavršavam i da ih skinem sa vrata i nadam se da će se to završiti do prvomajskih praznika, dakle do četvrtka, eventualno sledećeg vikenda. E, posle toga - marš. Svaki sledeći projekat se neće preplitati sa nijednim drugim. A kamoli sa više njih. Dosta je toga bilo

Kulminacija Popizditisa dogodila se juče. Poseta klijentu, iliti Ministarstvu Nauke RS. Kada mi je osoba koja je zadužena za - paz'te ovo - unos sadržaja na sajta - rekla sledeće:

A šta si ti mislio momak, da će ovo da bude med i mleko? Da će da bude lagano - samo dizajn templejta i to je to? Izvini molim te, ali ja nisam plaćena da menjam sadržaj na sajtu, već ti.

Izvinite, ja ne znam šta ste vi mislili, ali ja znam za šta sam ja plaćen.

Para na uši. Kao u crtaćima. Još da zna išta o dizajnu, to bi bilo odlično. Žena sa četrdeset i kusur godina mi prebacuje da ne znam da dizajniram. Ili da je to - kao što je u Srbiji uvreženo mišljenje - piece of cake posao. A naravno da zna da uradi copy-paste iz Worda u Joomla-u. I da zadrži vizuelno formatiranje teksta sa raznoraznim tagovima i tome slično. More... I naravno, zbog svega toga projekat još nije zaživeo. A meni ne pada na pamet da fizikališem i da trčim po tuđim stranama i da ih ispravljam, uz to radeći tuđi posao.

Podsetite me - ako se pohvalim da sam dobio fin posao za neku državnu instituciju - da sam magarac, nepopravljivi. Hvala vam unapred.


Ps. Jedva čekam da odem na nedelju dana na odmor krajem maja. Bosna, Zlatibor - here we go again. Bez laptopa, bez zajebancije. Screw that too...

Monday, April 14, 2008

Andi C mixes - a must have!

Koleginica Miona ponekada ume da mi kaže podrugljivo trenseru kada čuje kakvu muziku slušam. Doduše, ne bežim od toga - najviše slušam i najviše uživam u vocal trance i melodic trance muzici kada radim. Valjda je to zbog toga što retko koja pesma ima teksta pa je ova vrsta muzike zaista najpitkija za slušanje tokom rada. Ujedno, ono tuc-tuc me i tera da određenim tempom radim svoj posao, pa definitivno ima svoje delovanje na mene.

Elem, preko mog omiljenog internet radio kanala Digitally Imported (o kojem uspeo sam više puta pisao ovde, ovde a bogami i ovde) uspeo sam da skinem epizodu The Karanda Show-a koji su miksovali Andi C i Wandii. Mogu samo da kažem da je prvih sat vremena, jedan odličan miks fenomenalnih trance pesama. I tako, ne budem lenj i malo izGoogle-am "The Karanda Show" i naletim na fenomenalnu Trance zajednicu - Crystal Clouds, koja registrovanim korisnicima dozvoljava download mikseva u 192kbps / 44kHz - po 5 mikseva u 3 sata. Sasvim dovoljno da konstantno skidate i uživate u vašoj/mojoj omiljenoj muzici.

Samo Andi C na ovom sajtu daje oko 70 mikseva, što iz The Karanda Show-a, što ličnih mikseva. Naravno, da biste išta skinuli sa sajta treba da budete prijavljeni (a pre toga i registrovani) i da ispoštujete limit od 5 mikseva u 3 sata. Šteta samo što nema Wandii-jevih remiksa. Ali, zato ova statistika govori više nego išta drugo:

Mixes Online: 1395
Total Downloads: 276869
Data Sent: 33.07 Tb

Da li vam je potrebno više od 33 terabajta muzike? Meni polako 300Gb postaju mali samo za muziku ;)

Wednesday, April 09, 2008

Zašto imati samo jednu novu godinu?

Žurkaroška nova godina... oh, Bože...

Žurkaroška nova godina... Kakve gluposti još neće smisliti...


Goxxy Flickr foto galerija

Realno gledano, razlog je sasvim očigledan - zato što se samo jednom u toku godine dešava prelazak sa 31. decembra stare na 1. januar nove godine. Dakle, zbog čistog razuma slavimo novu godinu, baš zato što je to što joj ime kaže - nova godina.

Doduše, mi Srbi, definitivno smo čudan narod i slavimo ne samo novu godinu već i - reprizu nove godine, pa ondak Srpsku Novu Godinu (jedina nova godina koja zaslužuje da se napiše velikim slovima jer je baš to - srpska) ali svakako i reprizu Srpske nove godine.

Ali od prekosutra, pa i u subotu ovog meseca oborićemo rekord i slaviti još jednom novu godinu i - već pogađate - njenu reprizu. Kao što i sam poster ubedljivo i napadno kaže i obrazlaže:

Ko kaže da je ona baš u januaru, e sad je u aprilu?!

Kao što je Gaius Julius Caesar odlučio da će jul da ima 31. dan na uštrp jadnog nam februara, neko je odlučio da će nova godina da se slavi i u aprilu. Dakle - e, sada je u aprilu! Ako spadate u onaj divan soj ljudi koji ne žele da privređuju (ili pak možete sebi da priuštite svakodnevno sve čet'ri u vis) onda je ovo u potpunosti stvar za vas. Ma šta jedna, dve, pet, šest... zašto se na tome ograničiti. Hajde da imamo najmanje 37 novih godina i njihovih repriza, pa još i da za crkvene i državne praznike da slavimo i da ne radimo - radili bismo kao što i vicevi o crnogorcima kažu - samo sredom.

Tuesday, April 08, 2008

Vratilo se proleće, i prolećni dizajn bloga

Doduše, sa malo većim zakašnjenjem nego inače, pošto je proleće stiglo pre skoro dve i po nedelje. Ali ne zamerite, jer sam pretrpan obavezama na poslu, kod kuće, pa svuda... Još sam od 24. do 29. marta bio u Portsmouth-u i izginuo za tih 5 dana, radeći ali i razgaljujući se shoppingom (jedini ženski sindrom koji pali i kod mene).

Novi dizajn je, kao što možete i da vidite, dosta čistiji od prethodnih i trudio sam se da bude jednostavan a opet dopadljiv. Pa, uživajte u proleću - valjda neće biti previše toplo i previše kiše ;)

Najnoviji, prolećni dizajn bloga

Wednesday, April 02, 2008

Stranke i njihove vođe - jednom rečju

Svaki dan gledamo televiziju (hvala Bogu, od preseljenja imamo mogućnost izbora od 74 kanala zahvaljujući modernom čudu - kablovskoj) i kada ranije sam redovno pratio na RTS-u emisiju Šta radite, bre? Od kada smo se preselili, em nemam vremena za takvo zamlaćivanje, em mi se zgadi kada čujem floskule, demagogije ili pak druge prazne priče koje služe za svakodnevno uzdizanje sopstvenog ili stranačkog rejtinga.

Razmišljam i pokušavam da ove poznate baje koji upravljaju ovom smešnom i jadnom državom opišem samo jednom rečju... da sažmem njihovu prirodu, suštinu, ponašanje - sve - u jednu (eeeeeventualno dve) reč i shvatam da je to jako teško. Njih uglavnom karakteriše ljubav za vlašću, gramzivost, nebriga za stanovništvo i još mnogo sličnih stvari, ali im je karakter jako teško opisati jednom rečju. Ipak pokušaću...

Tako, na tapet prvi dolaze oni koji prvi i odlaze iz sadašnje vlade. Demokratska stranka Srbije.

 • Vojislav Koštunica - Kočničar
 • Dragan Jočić - Telohranitelj
 • Miloš Aligrudić - Neubedljiv
 • Slobodan Samardžić - Neverovatno dosadan
 • Andrija Mladenović - Šlihtara
 • Predrag Bubalo - Krpiguz
 • Dejan Mihajlov - Lažov
 • Aleksandar Popović - Pametnjaković
 • Zoran Lončar - Kuknjava

Posle otvaranja pandorine kutije, stižu na red i njihovi koalicioni partneri. Nova Srbija (ne dao Bog da njihovu novu Srbiju dočekamo...)

 • Velimir Ilić - Arogantni prostak
 • Branko Jocić - Debeli džeparoš
 • Dubravka Filipovski - Anonimus

Da ne bude sve tako crno, eto nam i najjače stranke u vladi, Demokratske stranke i njihovih članova. Kako njih vidimo?

 • Boris Tadić - Pretty-boy
 • Dušan Petrović - Iritirajuć
 • Dragoljub Mićunović - Stara škola
 • Dragan Šutanovac - Pacifista
 • Dragan Đilas - Sposoban
 • Bojan Pajtić - Vojvođanin
 • Vuk Jeremić - Uporan
 • Mirko Cvetković - Deda Mraz
 • Voja Brajović - Tihi

Nakon ovih glavnih, evo na kraju članova stranke od 17 eksperata, gde je preživeo svega jedan koji je trenutno i vodi - G17 Plus.

 • Mlađan Dinkić - Štediša
 • Tomica Milosavljević - Neprimećen
 • Ana Pešikan - Sposobna

Kamo lepe sreće da je Zoran Đinđić živ, znam da bih tog čoveka opisao kratko i jasno kao - uspešni vizionar. Ostatak političke scene neka sačeka sutrašnji dan. Ako ga mi sačekamo, jel'te...