Monday, August 18, 2008

Ambrozija - i po treći put

Kao i prošle i pretprošle godine, tako se i ove godine moj organizam bori protiv polena ambrozije u vazduhu. Istinu za volju, reakcija organizma više nije burna kao pretprošle godine, ali je u nivo reakcije od prošle godine. I dalje blago svrbe oči (rešenje za ovo je bezbolno i efikasno, više o tome uskoro) - ono što je ohrabrujuće je da nema crvenila, tj. konjuktivitisa, kijanje je povremeno (ali višestruko), curenja nosa i nema puno ali zato ima začepljenja.

Kada uporedim sve ono što je bilo 2006. i 2007. godine sa ovim sada... dolazim do zaključka da je definitivno nepoznanica sa bolešću i alergijom dovela do agonije u 2006. godini. Sada znam kako da se borim sa prokletinjom i na koji način efikasno mogu da izađem iz ove muke kao pobednik. Ono što sada pokušavam je da se borim sa što manje hemije a što više sa prirodnim napitcima, prirodnim načinom, a ako su potrebni lekovi - onda oni koji najmanje nanose štetu, odnosno oni koji najmanje izazivaju zavisnost.

Ono čime se borim, više nije Pressing kao prošle godine. Odnosno, prošle godine sam pokušao da uz Kombuhu svakodnevno začepljavanje nosa i blago crvenilo očiju svedem na minimum, tako što ću svakodnevno popiti po jednu pilulu i popiti makar po pola litre ovog blesavog napitka.
Pošto je ove godina prva reakcija počela već 4. avgusta (popio samo Pressing) pa se sve Kombuhom smirilo do ove subote 16. avgusta kada sam popio tek drugu pilulu... skapirao sam da drugim načinima mogu da smanjim reakciju organizma. Dakle, ne samo antihistaminima, već recimo ublažiti reakciju organizma tako što ću piti Kombuhu (koja deluje na disajne puteve - nos i grlo) i recimo oči ispirati veštačkim suzama.

Ovo poslednje je višestruko korisno. Obzirom da alergene najviše prihvatamo udisanjem, još jedan čest način njihove apsorpcije je preko očiju. To je ono što vam izaziva svrab, suzenje očiju i konjuktivitis. Rešenje za ovo je lek Visine od Pfizer-a (isti oni koji proizvode Olynth kapi za nos, takođe efikasni za otčepljenje istog). Lek donosi trenutno olakšanje i otklanjanje svraba i ublažavanje reakcije očiju.

Dakle za ovu godinu rešenje je - i dalje Kombuha, Visine veštačke suze za oči, poprilično manje Pressing-a (prošle godne sam to tamanio po jednu dnevno, pa sam često bio i omamljen i uspavan tokom dana) i što je moguće manje Olynth-a (svega jednom i to u subotu). Ali, Kombuha i dalje ostaje najaktivniji i najbolji sastojak odbrane sistema.

I to svega manje od dve nedelje pre moje svadbe :D Samo da za sopstveno venčanje na budem alergičan...

- Da li Gorane uzimate ovde prisutnu Biljanu za ženu?
- Aaaaaaaaaaaaaaapćiha!

1 comment:

  1. Saosećam sa tobom jer gledam svog mladjeg burazera sa identičnim problemima ovih dana... Medjutim, kako su njegovi asmatični napadi izazvani alergenima prestali pre par godina (prvi je imao sa 18 meseci i do osme-devete godine je sve bilo vrlo dramatično) na ovu kijavicu nekako ne gledamo u kući kao na neku preterano strašnu stvar.

    A što se lekova tiče, mani se tog Pressing-a, Pronizona i ostalih budalaština... Moja keva je, iako su bivali uredno prepisani od strane pulmologa, apsolutno odbijala da mu daje sve te lekove, čak i Spalmotil koji je višestruko blaži. Svoj stav je pred lekarima uglavnom branila pitanjem - "a jeste li vi ikada probali to što dajete deci?" I uglavnom smo se borili protiv svega toga nekim prirodnim metodama.

    Ono što bih ti preporučila je inhalator, i to ne čak ni sa Spalmotilom nego samo fiziološki rastvor, pred spavanje da pročisti disajne puteve. To se toliko pokazalo dobrim, da čak i mama i ja povremeno, kad imamo kijavicu, uradimo isto.

    POzdravljam te i neka to sve brzo prodje, da ne bi postao kandidat za najsmešniji snimak venčanja ;)

    ReplyDelete