Friday, January 16, 2009

Hvala lepo, dođite za koji mesec

Bahatost, beozobrazluk, neorganizovanost i šta još god želite da nakačite Vladi u Srbiji, lokalnoj vlasti i ljudima koji tamo rate (koja god vlast bila u pitanju) - možete to uraditi više nego opravdano. Sve što pomislite o državnim službama, državnim činovnicima, državnim šalterima - skoro pa da može da bude apsolutno opravdano i potpuno tačno. Da počnemo? Lenji, bezobrazni, vulgarni, neobučeni, nepristojni... dalje mi ništa ne pada na pamet koliko sam iznerviran...

O tome ne treba trošiti previše reči, tako je kako je. Narod u Srbiji je navikao da ga tretiraju kao stoku i tako će i biti dokle je sveta i veka. Slučaj koji se skoro nama pojavio bio je svakako povodom potrebe da Biljana konačno promeni prezime, nakon što smo se prošle godine venčali. Imajući u vidu da je prošle godine bila ludnica zbog novih ličnih karata i pasoša, nije bilo druge nego da malo odložimo u nadi da će jagma splasnuti i da će se stvari malo bolje organizovati.

Ne lezi vraže! Danas odvezem Bilju u SUP da vidi oko predavanja dokumenata i zakazivanja. Verovali smo da se to sve može uraditi istog dana: ujutru zakažeš, dobiješ termin i tog istog dana popodne u zakazanom terminu uradiš šta treba. Onda čekaš nove dokumente, boga pitaj do kada. Međutim...

Situacija je još gora, koliko god to bilo neverovatno! Biljana došla na red, pitali je za ime i prezime i rekli sledeće:

Dođite 3.3.2009. da biste predali dokumenta za promenu lične karte.

?!?!?!?! Trećeg marta?!? Jel' ovde neko lud? Zbunjen? Glup? Da dođe za skoro dva meseca da bi samo predala dokumenta za promenu lične karte i pasoša?! Da li je to normalno??? Da li je ovo način na koji se organizuje rad vladinih i lokalnih službi - u korist same službe, a na štetu građana. Setite se samo redova ispred SUP-a prošle godine u Novom Sadu povodom novih LK i pasoša. Ni ovde ne cvetaju ruže, verujte...

Najveći crnjak u svemu je da utorkom i četvrtkom službe SUP-a u Pančevu rade duže sa strankama da bi mogle da isprate obim posla. Koji obim posla pitam? Koji obim, kada ono što se sada zakazuje rade u martu, a utorkom i četvrtkom popodne ljudi uopšte i nema - lično sam bio da se uverim kada sam trebao da menjam mesto prebivališta. Nikoga od stranaka - sve su razbežali prepodne ili poodlagali za naredne mesece, a od radnika - usamljena žena za šalterom i niko više!

Da li je to normalno? Naravno da nije. Da li je to dostojno čoveka? Naravno da nije. Da li je to iživljavanje nad građanima? Svakako da jeste. Ali da ne zaboravimo, ovo je Srbija - zemlja za plakanje kada su u pitanju SVE Vladine službe: počevši od SUP-a, opštinskih službi, bolnica, lekara, policije, pa na kraju i same Vlade i onih koji se bore za jebeno mesto u parlamentu da bi svoje dupe grejali i drali narod, trpajući te pare sebi u džep.

Svi su oni super, mi smo svi stoka. Viša i niža rasa. Zato se i iživljavaju ovako nad nama.

3 comments:

 1. Sta da ti kazem, jos jedan dokaz da zivis u pogresnom gradu. U BG-u sve mup stanice rade od 8 do 20 pon-subota.

  Ja sam to obavio prosli vikend, dosao u subotu u 6 popodne nikoga nije bilo i zavrsio sve za 20 minuta :)

  ReplyDelete
 2. To nije dokaz da živim u pogrešnom gradu - već dokaz da se Beograd i u ovom slučaju favorizuje u odnosu na sve ostale gradove. A zašto i ne bi, glavni je grade ove jadne države.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete