Wednesday, February 18, 2009

Srpska dizajnerska posla

Čitam ujutru Blic (bolje reći, pogledam Blic strip, pa ako ima nešto interesantno - prolistam i online izdanje) i naletim na jednu priču o maskoti Univerzijade koja se ove godine uzgred održava u Beogradu i njene nesuđene maskote - vrapca Živka. I ne mogu da verujem koliko je Srbija užasna zemlja za svoj narod i talentovane ljude a plodno tle za malverzacije i lopovluk. Ko još nije pročitao članak u Blicu - evo ja ću ga ukratko uvesti u priču i objasniti o čemu se radi...

Održava se Univerzijada i naravno, treba osmisliti maskotu. Odabran čovek za to (naravno, na klasičan srpski način - bez konkursa), on osmislio maskotu i bio je isplaćen za to. E, sada se tu javlja kvaka - koliko sam razumeo, organizator je podrazumevao da su isplatom autora, autorska prava prešla sa autora na preduzeće koje organizuje Univerzijadu. E, pa nije tačno. Dok se ne potpiše autorski ugovor i dok se na taj način autorska prava ne prebace na drugog, autorska prava pripadaju samom autoru. Znam ovo zato što sam za neke svoje freelance radove potpisivao autorski ugovor i ili prebacivao sva prava na drugoga na neko vreme ili ih se kompletno odrekao ako mi je to išlo u prilog i ako mi je to bilo isplaćeno. Dakle, kratko i jasno - organizator Univerzijade je ukrao logotip i maskotu, i ako ne potpišu ugovor neka ih čovek tuži i dobije spor. Simple as that!

Copyright 2009 Ringier d.o.o. (Blic)


Da ne ulazim u priču koji je logotip lepši (iskreno, ne volim prevelike karikature i meni lično je za nijansu lepša digitalna varijanta, tj. nova maskota), ukusi su različiti - ali da li je nekome jasno da je autor - autor i nema tu više o čemu da se priča. Da ne ulazim previše ni u svote koje su isplaćene za ovaj posao (čoveku je upala sekira u med - za jedan logotip skoro 2.000.000 dinara, tj. oko 22.000 erva!). Ako je organizator mislio da može bez ikakvog zvaničnog dokumenta da prisvoji i maskotu i logotip - vara se. Bez potpisivanja autorskog ugovora, ništa od toga. Doduše, zna se da je u Srbiji voditi rat sa nekim ko ima veze i vezice automatski osuđen na propast. Ja sam apsolutno na strani Ranka Savčića (priča o Univerzijadi, maskoti i održavanju u Zrenjaninu na Zrenjaninskom sajtu) i želim da uspe da se izbori za svoju stvar i pokaže i dokaže da dizajn nije nešto što se može krasti kada se kome ćefne!!!

Lično sam se opekao na to dva puta, verovali ili ne. Prvi put sam se zakleo da sa čovekom više ni reč neću da prozborim, a drugi put mi je to odrađeno iza leđa od strane koleginice i tadašnje prijateljice sa posla (iako ne svojom voljom, već nalogom gazde). Radi se o logotipima i imenima festivala digitalne umetnosti koje sam lično osmislio - Arttech i Xpose. Prvi i dalje postoji, ime je pokradeno samo tako - pod izgovorom da sam ja to uradio na poslu - za moju firmu tada čak, a ne za one koji se i danas diče tim festivalom i tim imenom, jedino su logotip promenili (na gore). Za drugi Arttech festival kolega sa posla se malo poigrao sa mojim rešenjem, zadržavši osnovnu formu. Xpose festival je propao posle prvog održavanja - nije bilo ekonomskog smisla da se takmiče sa Arttech-om, i sada autorska prava glase na ime vlasnika firme :) Jbg, ko šiša autora, koleginica dobila nalog da registruje i ime i znak u Zavodu za zaštitu autorskih prava - i sada je "autor" toga eto - gazda. Sa ovim drugim sam se pomirio, zato što se ne koristi pa mi i nije tako teško palo...

Eto, čisto da se vidi da primera i slučajeva za ovo ima mnogo...

1 comment:

  1. Да не дужим, пошто је доста стара тема, али морам рећи да ни ти, а највероватније ни Ранко Савчић, нисте баш сасвим у праву. По члану 96 Закона о ауторском и сродним правима, "ако је аутор створио дело током трајања радног односа, извршавајући своје радне обавезе, послодавац је овлашћен да то дело објави и носилац је искључивих имовинских права на његово искоришћавање", тако да то није никакав изговор већ слово закона. А ако фирма има право да нешто објави и искоришћава, ваљда може то право пренети и на другу фирму.

    Оно на шта Ранко изгледа циља је да послодавац не добија аутоматски и право на прераду дела. При том је питање да ли се нови лого може сматрати прерадом старог - ја бих рекао да не може.

    ReplyDelete