Wednesday, March 11, 2009

Australijski GP se ne može dočekati!

Toliki sam freak za Formulu 1 da sam od nervoze ove godine aktivno počeo da pratim i testiranja timova na stazama u Portimao-u, Jerez-u i Catalunya-i. Dakle, neverovatno! Činjenica da su pravila F1 dosta promenjena i da će se grid mnogo izmešati, dovoljno govori koliko ova sezona znači ne samo za Williams već i za sve ostale timove koji se nadaju boljim danima, većem uspehu ove sezone od prethodnih.

Testiranja su ograničena i prilično limitirana, vreme koje jedan tim može provesti u vazdušnom tunelu takođe, uvođenje KERS-a je dodatno promenilo stvari (neki timovi će možda ići bez KERS-a zbog lakšeg bolida i na taj način dobiti na brzini i upravljivosti), a još su automobili napravljeni na taj način da omoguće lakše obilaženje... mnogo toga se promenilo od prethodne sezone. Do Australijskog Grad Prix-a ostalo je nešto više od 2 nedelje, ko će to da izdrži...

Stoga je jako bitno pratiti testove i videti šta se dešava na njima. Koliko sam mogao da pratim moj omiljeni tim - tek juče su imali prvi kvar na bolidu tokom testiranja, i tome je najverovatnije uzrok kvar elektronike. Recimo samo da su Red Bull Racing, Toyota pa i Renault imali 3-4 kvara u prethodnih par testova, neki i po više kvara u jednom testu. Dakle - nadam se pozdanosti bolida FW31. Brzina je tu na duže staze, odnosno na većem broju krugova. Tim je tek počeo da testira pace bolida za kvalifikacije i nadam se da će Nico Rosberg moći da pokaže automobil u pravom svetlu danas. Testovi ipak nisu pravi pokazatelj stanja među timova. Neki od njih kriju pravo stanje, a drugi daju maksimum. Stoga recimo ne čudi što je Brawn GP (naslednik Honde Racing F1) uspeo da se na prvom testu u ponedeljak nađe u vrhu tabele.

Inače, zar FW31 ne izgleda divno... Iako mu fali malkice sponzora, zaista je zadržao atraktivnost i pored toga što su svi bolidi poružneli u odnosu na prošlosezonske.

Copyright 2009 DPPI, www.f1-live.com


Inače koliki sam fanatik dovoljno govori činjenica da sam danas obukao AT&T Williams team shirt koju sam pre par meseci kupio u Londonu. Čisto da iskažem svoju podršku timu ;)

3 comments:

 1. Зна ли се ко ће код нас преносити ове године?

  ReplyDelete
 2. Juče sam saznao da će to biti Fox. Inače, ko ima satelitsku ili pak kablovsku uvek može da računa na HRT ili pak na nemački RTL.

  Još dve nedelje do prvog treninga!

  ReplyDelete
 3. Нажалост, нисам ја те среће, немам те претплате, имам само обичну антену и Фокс има много лошу слику, прошле године по први пут након десетак година нисам пратио јер тада Фокс нисам имао уопште (шта да радим кад телевизију слабо гледам, једино је формула остала што пратим)...

  ReplyDelete